Ko je izmene konec, se na monitorju pojavi napis: "Pojdi domov!"

22. 2. 2023

Pomembno je ohranjati ravnovesje med delom in prostim časom

"Opozorilo! Tvoje izmene je konec. Sistem se bo zaprl čez deset minut. Prosim, pojdi domov!" Tak napis pričaka ob koncu službe zaposlene v nekem indijskem tehnološkem podjetju.

Delo končano

Podjetje Softgrid Computers ima sedež v mestu Indore, njegov direktor pa se zaveda, da je pravilno razmerje med delovnim in prostim časom ključno za dolgo in zdravo življenje. Zato se je domislil programa, ki se zažene, ko delavec konča izmeno. Na monitorju se namreč pojavi opomnik, da se bo sistem kmalu zaprl, zaposlenega pa "spodi" domov.

Izvršni direktor podjetja Ajay Golani je dejal, da želijo zaposlenim zagotoviti, da vzdržujejo pravilno ravnovesje med kariero in zasebnim življenjem, saj opažajo, da nekateri premalo časa preživljajo s svojo družino ali partnerjem. Program je sprožil velik odziv na družbenih omrežjih, ko je neka zaposlena fotografirala napis na monitorju in ga objavila na LinkedInu. Njena objava je zbrala že več kot 400.000 všečkov.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 2021 objavila raziskavo, v kateri je opozorila, da 55-urni delovni teden za 35 odstotkov poveča tveganje za kap in za 17 odstotkov smrt zaradi srčno-žilnih bolezni.

Vir: RTV SLO

Nazaj