Novi ukrepi: Popolnega zaprtja države (še) ni

08. 11. 2021

V Sloveniji začnejo danes veljati novi ukrepi, ki jih je vlada sprejela na nočni seji v petek. Poslavljajo se maske iz blaga, zapirajo diskoteke, prepovedujejo shodi in slavja, meja za obvezno izpolnjevanje pogoja PCT pa se znižuje na 12 let. Ob izkazovanju pogoja PCT bo treba pokazati tudi osebni dokument.

Vlada je na petkovi seji sprejela odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19, ki je bil v soboto objavljen v uradnem listu, v veljavo pa stopi danes.

Odlok med drugim določa, da je izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni in testirani) obvezno za starejše od 12 let, pri čemer če se mora oseba poleg dokazila PCT izkazati tudi z veljavnim osebnim dokumentom.

Zbiranje ljudi je začasno prepovedano. Zbiranje je dovoljeno le skupini oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Začasno so prepovedane vse javne prireditve in javni shodi, slavja, praznovanja in poročne slovesnosti.

Javne kulturne in športne prireditve so dovoljene le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask, pri čemer mora biti med uporabniki eno sedišče prosto, udeleženci pa morajo izpolnjevati pogoj PCT.

Pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih je po novem obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2.

V tistih trgovinah, kjer pogoj PCT ni potreben, pa bo treba za vsakega obiskovalca zagotoviti najmanj 10 kvadratnih metrov površin.

Pri izvajanju gostinskih dejavnosti je dovoljena le strežba za mizo med 5. in 22. uro. Obratovanje diskotek in nočnih klubov ni dovoljeno.

Po novem bo država iz proračuna spet zagotavljala sredstva za hitre antigenske teste in teste za samotestiranje, ko so ti potrebni za izpolnjevanje pogoja testiranosti na delovnem mestu ali za samotestiranje v šolah in na fakultetah.

Epidemija se v Sloveniji sicer še vedno ne umirja. V soboto so tako potrdili 2313 novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih testov PCR je bil več kot 40-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 2858. V bolnišnicah se zdravi skoraj 800 covidnih bolnikov.

Ministrstvo za zdravje se je medtem zaradi izjemno zahtevnih razmer v zdravstvu odločilo za operativno vzpostavitev vsakodnevne koordinacije vseh deležnikov. Minister za zdravje Janez Poklukar je tako imenoval koordinatorje za posamezna področja, ki bodo dnevno komunicirali z izvajalci in koordinirali prerazporejanja kadra ter opreme. S sestanki začnejo danes.

Vir: 24 ur.com

Nazaj